https://joweaxwm.blogspot.com/2019/03/blog-post_33.html
τασιος αν σε θυμηθω
τασιος αν σε θυμηθω
Ακολουθεί μια καταγραφή των κυριότερων γεγονότων εκείνης της χρονιάς.
Όλα ξεκινούν από την Κομ
Στις 7 Ιανουαρίου 1978, η κυβερνητική εφημερίδα Ettelaat δημοσιεύει ένα άρθρο για τον πνευματικό ηγέτη των σιιτών Ιρανών, Ρουχολάχ Χομεϊνί, στο οποίο τον κατηγορεί, μεταξύ άλλων, ότι είναι Βρετανός πράκτορας. Ο τελευταίος, αντίπαλος του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, είναι εξόριστος από τον Νοέμβριο του 1964.
Στις 8 και 9 Ιανουαρίου, φοιτητές θεολογίας διαδηλώνουν υπέρ του Χομεϊνί στην Κομ, νότια της Τεχεράνης: δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται από τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, έξι, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.
τσαντες σχολικες πλαισιο 2015
Αιματηρές συγκρούσεις
Στις 18 Φεβρουαρίου, μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των θυμάτων της Κομ καταλήγει σε ταραχές στην Ταμπρίζ (βορειοδυτικά). Ο στρατός επεμβαίνει με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου εκατό ανθρώπων, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Ο επίσημος απολογισμός είναι εννέα νεκροί και σχεδόν 200 τραυματίες.
Στις 9 και 10 Μαΐου, ξεσπούν ταραχές κυρίως στην Κομ έπειτα από έκκληση των θρησκευτικών ηγετών για μία ημέρα εθνικού πένθους.
Έκκληση για ανατροπή του σάχη
Στις αρχές Ιουνίου, 800 εσωτερικοί φοιτητές του πανεπιστημίου της Τεχεράνης εκδιώκονται βίαια. Γενική απεργία, την οποία κάλεσε η σιιτική ιεραρχία, πραγματοποιείται στην Κομ, την Ταμπρίζ και στο Ισπαχάν (κέντρο).
Στις 18 Ιουνίου, ο αγιατολάχ Χομεϊνί καλεί σε ανατροπή του σάχη.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ξεσπούν ταραχές σε όλη τη χώρα. Τετρακόσιοι έως 500 άνθρωποι σκοτώνονται από επίθεση σε κινηματογράφο της Αμπαντάν (νότια) - κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη.
Στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση κάνει τις πρώτες παραχωρήσεις στους θρησκευτικούς ηγέτες, κλείνοντας τα καζίνο και απαγορεύοντας τα τυχερά παιχνίδια. Θα ακολουθήσουν και άλλες παραχωρήσεις οι οποίες όμως δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν το κίνημα.
πανιωνιος ποδ βικιπαίδεια
No comments:
Post a Comment